Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ξάνθης

Γραμματεία Νόμου Ξάνθης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ)

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Κλιμάκιο της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Κολλάρο της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, πραγματοποίησε παράσταση στην ΔΕΥΑΞ μεαφορμή το διογκούμενο κύμα διακοπών υδροδότησης.
 
Στην επικοινωνία με τη Διοίκηση της Επιχείρησης τέθηκαν σειρά από ζητήματα που αφορούν το αγαθό του νερού, όπως η επανασύνδεση κομμένων υδρομέτρων, η ρύθμιση οφειλών, η ελάφρυνση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι από την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης και τονίστηκε ότι αυτές πρέπει να μετατραπούν σε δημόσιες υπηρεσίες.
 
Πρακτικό αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν ή επανασύνδεση του νερού σε 5 άπορες οικογένειες ανέργων και ο διακανονισμός για δύο ακόμη οικογένειες οι οποίες δεν έχουν πρόβλημα διακοπής αλλά αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής τους.
 
Εξασφαλίστηκε, τέλος ότι δεν θα διακοπεί η υδροδότηση σε κανένα λαϊκό σπίτι το οποίο θα προσέλθει για διακανονισμό του χρέους του με ευνοϊκούς όρους.
 
 
 
 
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ
 
 
 Με το νόμο 1069/80, άρχισε η μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις. Με τον ίδιο νόμο και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβλήθηκαν φόροι και τέλη όπως το Πρόσθετο Ειδικό Τέλος του 80% της αξίας του νερού. Αυτά θα ίσχυαν για 10 χρόνια (!!!) μόνο, τα χρήματα, δε, θα αξιοποιούνταν αυστηρά μόνο για έξοδα επέκτασης ή βελτίωσης έργων ύδρευσης ή αποχέτευσης και κυρίως για να πληρώνεται η ιδία συμμετοχή των συγχρηματοδοτούμενων έργων η οποία τότε ανερχόταν στο 35-40% της συνολικής αξίας του έργου (άρθρο 11 του ν. 1069/80). Απαγορευόταν κάθε άλλη χρήση. Με το νόμο 2065/1992, (άρθρο 43 παρ. 3) και το νόμο 3013/2002 (άρθρο 26 παρ. 3) πήρε δύο 10ετείς παρατάσεις οι οποίες έληξαν το 2012 Οι άδικοι και σκληροί νόμοι δεν ψηφίστηκαν κατά λάθος εναντίον του λαού, αλλά κάποιοι συνειδητά τους ψήφισαν και κάποιοι άλλοι συνειδητά τους υπηρετούν.

Θύματα των επιταγών και της πολιτικής, της κυβέρνησης με τη διακοπή της παροχής νερού από την ΔΕΥΑΞ πέφτουν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλές εργατικές λαϊκές οικογένειες, με αιτιολογικό τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης. Η επίθεση της ληστρικής πολιτικής της κυβέρνησης - Ε.Ε - τρόικας στο λαϊκό εισόδημα, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας και η βαθιά εξαθλίωση που υποβάλλεται ο λαός τον οδηγούν στη στέρηση ενός από τα πιο βασικά αγαθά για την επιβίωσή του, το νερό.
Η Δημοτική Αρχή και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης οφείλει να σταματήσει την πολιτική της διακοπής του νερού σε συμπολίτες μας, οι οποίοι για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Να σταματήσει την ίδια πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με την ΔΕΗ. Να σταματήσουν να στερούν από ανθρώπους που η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο τους έστειλαν στην ανεργία και την ανέχεια ένα αγαθό όπως είναι το νερό.
Το νερό δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα και να παραδίδεται -όπως και ο υπόλοιπος πλούτος της χώρας- στα μονοπώλια για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα ήδη τεράστια κέρδη που βγάζουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το αιτιολογικό της μη είσπραξης οφειλών από καταναλωτές που κατά καιρούς χρησιμοποιείται δεν είναι πραγματικό, καθώς οι δημόσιες επιχειρήσεις του νερού στην υπόλοιπη Ελλάδα είχαν κέρδη πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2011, ενώ η ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει συνεχή κερδοφορία (το 2011 είχε καθαρά κέρδη 26 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 36,5)

Τα τελευταία χρόνια τα τιμολόγια του νερού έχουν αυξηθεί κατά 160% επιβαρύνοντας αβάσταχτα τον εργαζόμενο λαό. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να υψωθεί ένα κίνημα αντίστασης που θα διεκδικεί φθηνό και ποιοτικά καλό νερό, που δεν μπορεί να υπάρξει όταν κριτήριο είναι το κέρδος των μονοπωλίων που λυμαίνονται το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο, στηριζόμενα στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του δικομματισμού.
Η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης–αποχέτευσης έχει αρνητικότατες επιπτώσεις. Καταρχάς δεν εξασφαλίζει νερό καθαρό κι ασφαλές για την υγεία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Η δημόσια υγεία γίνεται πλέον υπόθεση των πολυεθνικών, που θα διαχειρίζονται αυτόν το φυσικό πόρο με γνώμονα την κερδοφορία τους. Π.χ. τα δίκτυα είναι σε πολλές πόλεις, αλλά και στην Ξάνθη είτε είναι σε κακό χάλι ή χρειάζονται μεγάλου βαθμού βελτιωτικές επεμβάσεις και μια ιδιωτική εταιρεία ουδόλως θα ενδιαφερθεί για την αντικατάστασή τους με νέα ασφαλή για την υγεία του λαού. Παραπέρα, οι λαϊκές οικογένειες θα πληρώνουν ακόμη ακριβότερα το νερό. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πετσόκομμα μισθών και εντατικοποίηση της δουλειάς. 

Το αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία, όπου ιδιωτικοποιήθηκε η διαχείριση του νερού. Στη Βρετανία οι ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου 1989-1993 έφεραν αύξηση της τιμής του νερού σε πρώτη φάση 50% και συνολικά 245% μέχρι το 2006. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης υποβαθμίστηκαν, οι εταιρείες περιόρισαν στο ελάχιστο τις επενδύσεις σε έργα υποδομής. Στην Αργεντινή το 1993 ιδιωτικοποιήθηκε το σύστημα ύδρευσης-αποχέτευσης του Μπουένος Άιρες. Τέσσερα χρόνια μετά διαπιστώθηκε ότι η πολυεθνική εταιρεία τηρούσε μόνο το 45% των υποχρεώσεών της όσον αφορά στις νέες συνδέσεις, ενώ τα τιμολόγια πήγαν στα ύψη. Το 2003 διαπιστώθηκε ότι γινόταν επεξεργασία μόλις στο 12% των λυμάτων, η υπόλοιπη ποσότητα διοχετευόταν χωρίς καμιά επεξεργασία στον ποταμό Ρίο Ντε Λα Πλάτα.
Στον αντίποδα της πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού, που ιδιωτικοποιεί το νερό και αφήνει ανεκμετάλλευτες τεράστιες ποσότητες, η Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύει ότι το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής του έχει μόνο μία νικηφόρα προοπτική. Περνά από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με κοινωνική συμμαχία, λαϊκή εξουσία και οικονομία, ώστε η αξιοποίηση του νερού να σχεδιάζεται, υλοποιείται και ελέγχεται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.
Μπροστά σε αυτήν τη διαμορφωμένη κατάσταση η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί:
•    Άμεση επανασύνδεση του νερού στις λαϊκές οικογένειες, με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επανασύνδεσης.
•    Να διακανονίζονται οι οφειλές με βάση την πραγματική δυνατότητα των οφειλετών να εξοφλήσουν το υπόλοιπο του χρέους.
•    Κανένα λαϊκό σπίτι να μην μένει χωρίς νερό.
•    Δωρεάν παροχή ύδρευσης στους ανέργους, για όλο το χρονικό διάστημα που δεν έχουν εργασία.
•    Μειωμένα τιμολόγια για πολύτεκνες-τρίτεκνες οικογένειες, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες .
•    Βελτίωση της ποιότητας του νερού με υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•    Να μην προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις που μετατρέπουν το νερό σε εμπόρευμα.
•    Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με μακροπρόθεσμο στόχο την κατάργησή τους.
•    Να μην γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια του νερού, και να αφαιρεθούν από αυτά οι λοιποί φόροι και επιβαρύνσεις.

Ξάνθη, 19 Αυγούστου 2013
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.