Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ξάνθης

Γραμματεία Νόμου Ξάνθης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ)

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση για τους εργαζόμενους στα 5μηνα

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΜΑΡΤΗ 20:00΄στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των ανέργων, των εργαζόμενων στα 5μηνα, τα voucher

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΡΤΗ 19:00΄στην πλατεία Ελευθερίας
συγκέντρωση για μέτρα προστασίας των ανέργων


Συναδέλφισσα, συνάδελφε στα 5μηνα

Έλα να διεκδικήσουμε:


1.Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Υπάρχουν και σήμερα απλήρωτοι σε διάφορες υπηρεσίες. Να υπάρχουν αποκλειστικές σταθερές ημερομηνίες πληρωμής, όπως σε όλους τους εργαζόμενους, έτσι και στα 5μηνα.
2.Να υπάρχει ασφάλιση από την πρώτη μέρα απασχόλησης. Να υπάρχει αντιστοιχία ασφάλισης και απασχόλησης γιατί δημιουργούνται προβλήματα όπως π.χ. μηχανικοί πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ από την τσέπη τους ή ειδικότητες που δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες κολλάνε απλό ένσημο κλπ.
3. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος. Να υπάρξει εγκύκλιος αντίστοιχη με προηγούμενη του ΙΚΑ στο τι σημαίνει μέτρα (είδη ατομικής προστασίας, γάλα, μειωμένο ωράριο κλπ.). Να απαγορευτεί η απασχόληση στην αποκομιδή λόγω υψηλού κινδύνου μολυσματικών ασθενειών.
4.Να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα της άδειας των εργαζομένων. Να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχείας.
5. Συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες για τους εργαζόμενους στα 5μηνα.
6.Δωρεάν μετακίνηση με ειδική κάρτα του ΟΑΕΔ.
7.Να απαγορευτεί το φαινόμενο της ενοικίασης ή παραχώρησης σε άλλους φορείς από αυτούς που προσλήφθηκαν.
8. Να γίνεται υπολογισμός της ηλικίας των 25 με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι γενικά το έτος 1988.
9.Να γίνει αποκατάσταση του μισθού αυτών που πληρώθηκαν σαν ημερομίσθιοι και όχι σαν μισθωτοί.
10. Να υπάρχει επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη του 5μηνου

Με τα 5μηνα οι εργαζόμενοι σε αυτά αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι κι όχι ως εργαζόμενοι, με ένα ιδιότυπο πλαίσιο "ειδικού σκοπού", που συγκυβέρνηση και ΕΕ έχουν θεσπίσει. Με το πλαίσιο αυτό επιχειρείται η αφαίρεση από τους εργαζόμενους αυτούς βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, να έχουν άδεια, ασθένεια από την πρώτη μέρα, να εργάζονται με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να έχουν δικαίωμα στην απεργία.

Τα προγράμματα αυτά, που αποτελούν οδηγία της ΕΕ και έχουν ήδη εφαρμοστεί στις χώρες της, ανακυκλώνουν την ανεργία και προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές χιλιάδες από τους εργαζόμενους αυτούς χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για να καλύπτουν κενά στις υπηρεσίες του Δημοσίου, αρκετές από τις οποίες δημιουργήθηκαν και με τις διαθεσιμότητες (εκπαίδευση, ασφαλιστικά ταμεία, φύλαξη σχολείων κ.ά.).

Θεωρούμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αυτούς σαν δεύτερης κατηγορίας, κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρεί κατακτήσεις και δικαιώματα, που κέρδισε με αίμα και αγώνες η εργατική τάξη.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι αυτός του αγώνα και της διεκδίκησης.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.