Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ξάνθης

Γραμματεία Νόμου Ξάνθης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ)

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΟΧΙ στο Καλλικρατικό σχολείο της αγοράς και της αμάθειας

ΟΧΙ στο Καλλικρατικό σχολείο της αγοράς και της αμάθειας

  Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Γενάρη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή η κινητοποίηση ενάντια στο Καλλικρατικό Σχολείο της αγοράς για την υλοποίηση του οποίου άμεσα θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων.

  Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, όπως και οι αντίστοιχοι σε όλη τη χώρα, απουσίαζε μιας και η Υπουργός Παιδείας, αν και γνώριζε για την κινητοποίηση από μέρες πραγματοποίησε σύσκεψη των Περιφερειακών Διευθυντών στην Αθήνα.


  Οι επιτροπές εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ από όλες τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποίησαν μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση πορεία στους δρόμους της Κομοτηνής ενάντια στο σχολείο της αγοράς και της αμάθειας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων εργασιακών-λαϊκών αναγκών, των μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Βροντοφώναξαν συνθήματα ενάντια:

  • Στο ολοήμερο σχολείο της αγοράς, της εξάντλησης των παιδιών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ταξικής διαφοροποίησης.
  • Στα σχέδια συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Στο πέταγμα στους δρόμους χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από τα Αθλητικά και Καλλιτεχνικά σχολεία.
  • Στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, στους απλήρωτους εκπαιδευτικούς.
  Η στάση των Δ.Σ. των εκπαιδευτικών σωματείων (Διδασκαλικός Σύλλογος, ΕΛΜΕ) του Νομού Ξάνθης στις 14 Γενάρη ήταν ενδεικτική. Αν και ήταν κινητοποίηση προκηρυγμένη από ΔΟΕ – ΟΛΜΕ με δίωρη στάση εργασίας, για τη δευτεροβάθμια μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων και για την πρωτοβάθμια από τις 10/1, καμιά πρωτοβουλία ενημέρωσης - κινητοποίησης των συναδέλφων. Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ παραβρέθηκε με 2 από τα 7 μέλη και το Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου δεν πήρε καν απόφαση συμμετοχής. ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ– Αυτόνομη Παρέμβαση είναι υπόλογες, αναδεικνύεται ο επιζήμιος ρόλος τους στην ανάγκη ανασυγκρότησης-αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

  Την ίδια ώρα στην Αθήνα, στο Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τα ΜΑΤ την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. 

  Οι διαδηλωτές ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που - υποτίθεται - έλειπε. Στην άρνηση του υπουργείου να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων (γιατί περί αυτού πρόκειται) οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και οι γονείς «απάντησαν» άμεσα. Η αντιπροσωπεία ...απλά «πέρασε» την πύλη του υπουργείου, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να απαγορέψει την είσοδο (ρίχνοντας και «χειροβομβίδα κρότου/ λάμψης» για εκφοβισμό). Απαίτησε συνάντηση και «ξαφνικά» βρέθηκε εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φ. Γεννηματά, η οποία, όμως, δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει στα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονιών! Στο μεταξύ, οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι μπήκαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Παιδείας και φώναζαν συνθήματα («Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή» κ.ά.).

  Μετά τη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, ο Α. Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Η αντιπροσωπεία κατέθεσε το υπόμνημα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και των γονιών, ενώ απαίτησε να σταματήσουν οι διώξεις των 40 καθηγητών στα Γιαννιτσά και των μαθητών στη Χαλκίδα (εκδικάζονται το Γενάρη). Ο Α. Αρβανιτίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι εκπαιδευτικοί δε θα σταματήσουν την πάλη απέναντι στο σχολείο της αγοράς και της αμάθειας.





επιτροπή εκπαιδευτικών Ν. Ξάνθης του 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.