Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ξάνθης

Γραμματεία Νόμου Ξάνθης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ)

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, 27-2

Στις δυσκολότερες μέρες που 'ρχονται για ένα Εργατικό Κέντρο ΤΑΞΙΚΟ και όχι ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ και ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟ
Συναδέλφισσα, συνάδελφε αντιπρόσωπε
Την τριετία που πέρασε από το προηγούμενο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης έγινε ακόμα πιο καθαρό στην εργατική τάξη της Ξάνθης πως δίχως σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματα του δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει.
Μέσα σε αυτήν την τριετία οι διάφορες κυβερνήσεις του κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ -ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ψηφίσανε μια σειρά νόμους σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με στόχο να κάνουν ακόμα πιο φτηνή την τιμή της εργατικής μας δύναμης. Αξιοποιώντας την καπιταλιστική οικονομική κρίση, νομοθετήσανε αντεργατικά μέτρα που προβλέπονταν από το 1992 κιόλας, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν τότε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός. Ταυτόχρονα η καπιταλιστική οικονομική κρίση, φυσικό επακόλουθο μιας περιόδου μεγάλης καπιταλιστικής ανάπτυξης κατά την οποία από την εργασία μας παράχθηκε αμύθητος πλούτος τον οποίο δεν καρπωθήκαμε, οδήγησε σε κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Μαζική ανεργία, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και φοροληοτεία για το λαό, διάλυση δημόσιας δωρεάν παιδείας - υγείας - πρόνοιας και περαιτέρω εμπορευματοποίηση τους είναι μερικά από τα αποτελέσματα.
Στην Π.Ε. Ξάνθης μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω παραδείγματα:
Κατασκευές: Πάνω από 90% είναι οι μακροχρόνια άνεργοι οικοδόμοι. Οι άνθρωποι με την εργασία  των  οποίων  οι   μεγαλοεργολάβοι   και   μεγαλοκατασκευαστές  έβγαλαν  δις  με τα Ολυμπιακά έργα, τα  οδικά  δίκτυα,  κτλ    για  3  και 4 χρόνια  παραμένουν άνεργοι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
DIANA: Αφού για δεκαετίες ο μεγαλοβιομήχανος Ζερίτης από την εργασία και το αίμα (4 εργατικά ατυχήματα) των εργατών του έβγαλε αμύθητα πλούτη και έφτιαξε επιχειρήσεις σε μια σειρά χώρες, έβγαλε το εργοστάσιο σε «πτώχευση», πετώντας στο δρόμο τις τελευταίες 117 οικογένειες με στόχο να ανοίξει φωτοβολταϊκά. Η απουσία σωματείου και κινητοποιήσεων στην DΙΑΝΑ είναι χαρακτηριστικό και για το ότι δεν είναι οι κινητοποιήσεις που κλείνουν τις επιχειρήσεις και για το ότι όσο η ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων παραμένει ατομική τόσο κανένας εργάτης δεν είναι σίγουρος.
SunLight: «βούιξε ο τόπος» για την νέα «μεγάλη επένδυση» του Π. Γερμανού στην Ροδόπη. Κανείς δεν λέει κουβέντα για τις δεκάδες απολύσεις τα τελευταία χρόνια, τις μειώσεις μισθών, τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, την απαγόρευση επί της ουσίας του συνδικαλισμού.
«ΡΟΔΟΠΗ»:  Με εκβιαστικό τρόπο δημιουργήθηκε «Ένωση  Προσώπων»  που  υπέγραψε μειώσεις μισθών (η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια).
Εμποροϋπάλληλοι: Οι ατομικές συμβάσεις, η μερική απασχόληση είναι ο κανόνας για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Ταυτόχρονα απολύσεις γίνανε σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου(Lidl, Praktiker, Μασούτης, κτλ)
Ε- VALUE: πρόκειται για τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο της Θράκης, ένα πραγματικό σύγχρονο κάτεργο της COSΜΟΤΕ. Εργαζόμενοι σε δουλεμπορικά γραφεία που νοικιάζονται στην Ε - VALUE με συμβάσεις 1 και 2 μηνών, με απαγόρευση επί της ουσίας του συνδικαλισμού, μέσα και από τις συμβάσεις τους.
ALUMIL: μεγαλοβιομήχανος Μυλωνάς αφού απέλυσε μαζικά δεκάδες εργαζόμενους, έκλεισε το εργοστάσιο στην Κομοτηνή και μετέφερε τους εργαζόμενους εδώ. Άλλο ένα εργασιακό γκέτο χωρίς σωματείο.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Κλείσιμο ΜΕΓΑΣΑΚΩΝ, προσλήψεις νέων κάτω των 25 με τις νέες συμβάσεις.
ΣΕΚΑΠ: Καθυστερήσεις μισθών και επικείμενο ξεπούλημα.
Στα εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας είχαμε μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις στην VENUS, μειώσεις στην ΚΟΜΟΤΕΞ,  καθυστερήσεις στην Μάιτεξ όπου η δημιουργία σωματείου τον τελευταίο χρόνο έχει συμβάλει στην βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Ταυτόχρονα  σε  μια  σειρά  επιχειρήσεις γίνανε  απολύσεις  και   μειώσεις  μισθών  ενώ   1500 άνεργοι βιώσαν την κοροϊδία των 5μηνων προγραμμάτων.


Συναδέλφισσα, συνάδελφε αντιπρόσωπε
Ταυτόχρονα με την μείωση του μεροκάματου ή την ανεργία, ζούμε και την διάλυση του νοσοκομείου και του ΙΚΑ (βλ και τις πρόσφατες 7 απολύσεις), της εκπαίδευσης (έπειτα από αγώνες των γονιών λύθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών), τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις μαζικές διακοπές ρεύματος σε φτωχές λαϊκές οικογένειες (μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης είχαμε επανασυνδέσεις σε πολλές περιπτώσεις), την φοροληστεϊα.
Απέναντι σε όλα αυτά η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) κινήθηκε στην ρότα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, απουσιάζοντας από τους εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα εκεί που δεν υπάρχει σωματείο. Πιστή στην λογική της πως εργάτης και αφεντικό είναι συνέταιροι διεκδικεί καπιταλιστική ανάπτυξη.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με την δράση μας επιδιώξαμε να συμβάλουμε στην άνοδο της οργάνωσης και στον χώρο δουλειάς και στις γειτονιές με την συμμετοχή μας στην Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης. Οργανώσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων σε μια σειρά χώρους. Βάζουμε καθαρά στους εργαζόμενους το ζήτημα πως για να είναι αποτελεσματική η αντίσταση στην επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του χρειάζεται το εργατικό κίνημα πέρα από την οργάνωση και την μαζικότητα να βάλει στην προμετωπίδα του αιτήματα που να ανοίγουν την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης: Μονομερής διαγραφή του χρέους, μετατροπή των μεγάλων επιχειρήσεων σε λαϊκή περιουσία, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εργατική λαϊκή εξουσία.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε αντιπρόσωπε,
Έχεις ευθύνη για το ποια θα είναι η κατάσταση στο Εργατικό Κίνημα στην Ξάνθη τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Η αποδυνάμωση του εργοδοτικού συμβιβασμένου συνδικαλισμού με όποιο ψηφοδέλτιο κι αν εκφράζεται και η αποφασιστική ενίσχυση της ΤΑΞΙΚΗΣ λογικής, της αντίληψης πως εργάτης και αφεντικό είναι ανειρήνευτοι εχθροί είναι στο χέρι σου.
Η αστική τάξη ετοιμάζεται με κάθε τρόπο για να μας οδηγήσει στα Τάρταρα. Είτε με το «νόμος και τάξη» της τωρινής κυβέρνησης, είτε με τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι δυνατή μια άλλη διαχείριση του καπιταλισμού, είτε με τα μαντρόσκυλα της, τους νεοναζί της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που πρέπει να απομονωθούν σε κάθε εργασιακό χώρο.
Είμαστε πολλοί! Έχουμε τη δύναμη γιατί εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο!
Πρέπει να ξεθαρρέψουμε όλοι!
Κάνε το βήμα! Ενίσχυσε το ψηφοδέλτιο της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΣΑΚ) που θα στηρίξει το ΠΑΜΕ στις εκλογές για την νέα Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Στήριξε τις προτάσεις του για το πλαίσιο υπογραφής ΕΓΣΣΕ που θα κατατεθεί στην Γενική Συνέλευση και την καταδίκη των νεοναζί της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ            



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.