Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ξάνθης

Γραμματεία Νόμου Ξάνθης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ)

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '20


ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ!!!
(ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '20)

1925 Το καπνεργατικό Σωματείο της Ξάνθης κήρυξε απεργία για την καθιέρωση του δώρου. Η Απεργία κράτησε 25 μέρες, οι καπνεργάτες κατάφεραν να επιβάλλουν με τον αγώνα τους το δώρο. Η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε διώξεις, συνελήφθηκαν 70 καπνεργάτες όπου δικάστηκαν και φυλακίστηκαν στην Κομοτηνή, μαζί τους δικάστηκε και μια καμπάνα  (η οποία τώρα βρίσκεται στην εκκλησία του Αγ. Κων/νου και Ελένης). Την είχαν τοποθετήσει οι συνδικαλιστές καπνεργάτες στο κέντρο της πόλης και την χτυπούσαν στην αρχή και στο τέλος του οχτάωρου. Η καμπάνα έμεινε στις φυλακές της Κομοτηνής 6 μήνες.

1928. Απεργία από καπνεργάτες της Ξάνθης για τα μεροκάματα, κράτησε 36 ημέρες, η τότε κυβέρνηση έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταπνίξει την απεργία. Στην επίθεση που ακολούθησε υπήρξαν νεκροί εργάτες, ανάμεσα τους ο Καρά Ισμαήλ και Καραβάνας Σωκράτης. 
1936. Νέα Απεργία των καπνεργατών που κράτησε 36 ημέρες, μαζί τους συμμετείχαν και τα υπόλοιπα εργατικά Σωματεία και οι επαγγελματίες, για τρεις ημέρες παρέλυσε η Ξάνθη, σε αυτή την απεργία έγιναν 60 συλλήψεις.

Πρωτομαγιά 2011
Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαντικό βήμα στη συσπείρωση, στην οργάνωση των εργαζόμενων στα σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση η εργατική τάξη, οι επαγγελματίες, οι αγρότες που υποφέρουν οφείλουν να οργανωθούν, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους εργάτες στον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, διαχωρίζοντας τις δυνάμεις τους από τους βιομηχάνους και μεγαλέμπορους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Διέξοδος για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της υπάρχει. Είναι η δική τους εξουσία, που θα σχεδιάσει την οικονομία των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών τους, που σημαίνει ότι ο παραγόμενος πλούτος και τα μέσα που τον παράγουν, πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία, θα επιβάλει το νόμο εκείνων που παράγουν τον πλούτο κόντρα σε εκείνους που σήμερα τον καρπώνονται. Ο πλούτος παράγεται από το λαό, άρα ανήκει στο λαό.
Κυριακή 1η Μάη απεργιακή συγκέντρωση 10π.μ. Κεντρική Πλατεία
Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης

(Π.Α.ΜΕ - Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. - Μ.Α.Σ. - Σύλλογος Γυναικών)


      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.